Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ο καιρός στα νησιά γκαλαπάγκος


        Αν και στο Ισημερινό, το κλίμα των νησιών Γκαλαπάγκος απέχει από το κοινό τροπικό, αφού δεν είναι υπερβολικά θερμό. Αυτό οφείλεται στην χαμηλή θερμοκρασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που επηρεάζεται από το νότιο πολικό ρεύμα. Οι βροχές είναι ελάχιστες και πέφτουν μια συγκεκριμένη σύντομη εποχή του χρόνου. Τα σύννεφα γενικά κρέμονται χαμηλά. Τα χαμηλότερα μέρη των νησιών είναι άνυδρα, ενω τα ανώτερα (πάνω από χίλια πόδια ύψος) έχουν υγρό κλίμα και πλούσια βλάστηση.

Παρόλο που τα νησιά γκαλαπάγκος βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό, το ρεύμα του humboldt φέρνει κρύο νερό στα νησιά, προκαλόντας συχνές ψιχάλες σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Ο καιρός περιοδικά επηρεάζεται απο τις εκδηλώσεις του El Nino, οι οποίες δρουν κάθε 3-7 χρόνια και χαρακτηρίζονται από ζεστές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας , το επίπεδο του νερού να ανεβαίνει, μεγαλύτερα κύματα και την εξάντληση των θρεπτικών συστατικών στο νερό.

     Στην διάρκεια της εποχής που ονομάζεται garua (διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο) , η θερμοκρασία στην θάλασσα είναι περίπου 22C, ένας σταθερός και κρύος άνεμος φυσάει από τα νότια στα νοτιοανατολικά, συχνές ψιχάλες πέφτουν στην διάρκεια της ημέρας και πυκνή ομίχλη καλύπτει τα νησιά.

     Από ότι συμπεραίνουμε βάση με αυτές τις πληροφορίες είναι ότι στα νησιά γκαλαπάγκος δεν επικρατεί το συνηθές τροπικό κλίμα που επικρατεί σε άλλες περιοχές κοντά στον Ισημερινό, αλλά επηρεάζεται από θαλάσσια ρεύματα και άλλες τοπικές συνθήκες.

1 σχόλιο: